Rolul esential al vitaminei C in tratamentul pielii sensibile si nu numai 14Iunie
1833 vizualizari

Rolul esential al vitaminei C in tratamentul pielii sensibile si nu numai

Rolul esential al vitaminei C in tratamentul pielii sensibile si nu numai

Ser vitamina C – esential in tratamentul pielii

Vitamina C este un puternic antioxidant si practic este o echipa de interventie si protectie a pielii impotriva radicalilor liberi.

Lipsa de vitamina C din piele va determina o degradare a celulelor si un dezechilibru cutanat, prin faptul ca celulele componente ale epidermului nu-si vor mai putea indeplini rolul de protectie si mentinere a formei si structurii pielii.

Expunerea la soare timp indelungat sau la fluxuri puternice de radiatie UV (solar) duce la degradarea antioxidantilor din piele.

Vitamina C este absorbita in celule si daca nu oxideaza – oxidarea nu are loc daca aplicam o forma stabila de vitamina C – poate fi prezenta in celule pana la 24 ore. Unii dermatologi afirma ca acest fapt creeaza o protectie indelungata a celulei impotriva radiatiilor UV.

Inca nu sunt 100% sigur ca vitamina C absorbita in piele ofera protectie solara prin absorbtia de UV, dar daca asa este, atunci inseamna ca vitamina C poate proteja pielea de radiatiile UV timp de 24 ore dupa aplicare.

Fie ca asa este fie ca nu, e clar faptul ca vitamina C incetineste procesul de foto-imbatranire.

Actiunea vitaminei C se dovedeste a fi deosebit de importanta in procesul de sinteza a colagenului si de inglobare a prolinei in colagen. Prolina este un amino acid pe care corpul uman il poate sintetiza si astfel determina sinteza de colagen, fiind a doua structura determinanta in componenta colagenului.

Elastina este determinata de prezenta vitaminei C in piele. Daca facem legatura dintre elastina (cea care ofera elasticitate pielii) si aspectul pielii, ne dam seama imediat ca ridurile apar in mare parte din cauza deficientei de vitamina C.

Daca avem in organism o deficienta de vitamina C sau si mai rau, vitamina C este instabila, pielea ne va da de stire prin modificarea structurii si ulterior prin aparitia ridurilor.

Vitamina C are un rol esential in preventia pigmentarii pielii. Dupa cum stiti, melanina (sintetizata de melanocite) apare ca efect de aparare a pielii impotriva actiunii radiatiilor ultraviolete, UV.

Crearea melaninei este un proces de oxidare care poate fi minimizat daca in piele se gaseste un antioxidant si anume vitamina C. Iata cum vitamina C are rol esential in prevenirea hiper-pigmentatiei pielii. Practic, aplicarea vitaminei C pe piele ne ofera un aliat in aparitia petelor pe piele.

Esential in antiaging este vitamina A, care este singura, dovedit stiintific si practic, cu efect antiaging, anti imbatranire.

Anti imbatranire este un termen folosit dar nu tocmai corect, pentru ca de la un moment din viata incepe procesul ireversibil de imbatranire.

Nu trebuie sa uitati faptul ca la fel de important ca vitamina C sunt si acidul hialuronic si vitamina B5.

Acestea trebuie aplicate pe piele inainte de vitamina C, intarind astfel legaturile celulare, asigurand proliferarea celulelor si absorbtia mult mai buna a vitaminei C in piele.

Scrie o parere

Adresa de mail nu va fi publicata. Campurile marcate cu * trebuie completate